hammetje-web
Land in Zicht!

Er is Land in Zicht, Letterlijk! We mogen ons, samen met de Scouting, vestigen op ’t Hammetje: een bijzonder recreatie- en natuurgebied aan de rand van Vathorst. Hier gaan wij zorg dragen voor het dagelijks beheer. De eigenzinnige en magische plek, erfenis van Willem Ham, biedt mogelijkheden tot ontmoeting, stilte, ontspanning en is een aanmoediging om creatief en geïnspireerd te leven. Bekijk een mooie documentaire over de man naar wie ’t Hammetje is vernoemd. naar boven

hammetje2-web

Groen groen groen groen!
groenklus2

Het is een vochtig en warme tijd geweest, wat betekent dat er heel veel groen is! Dit jaar hebben we vele nieuwe klussen opgepakt. Zo hebben we in samenwerking met Bax Hoveniers uit Nijkerk een aantal grote tuinen hebben aangelegd. Een stimulerende samenwerking, die veel extra mogelijkheden biedt. Zo leren we tal van extra vaardigheden, zoals lange hagen planten en een groot gazon met graszoden bekleden. Een aantal deelnemers mocht oefenen met de shovel, dat is natuurlijk erg gaaf. Ook met andere partijen zijn we de samenwerking aangegaan, zoals met een stratenmaker, een tuinontwerper en een boomverzorger. Kortom, bij Land in Zicht (en partners) kan je inmiddels terecht voor een totaalpakket: van ontwerp en aanleg tot periodiek en langlopend onderhoud! naar boven

Groen abonnement met vele extra’s
hovenier2
Een van onze nieuwe producten is het “Groen abonnement”. Een maatwerk-abonnement waarbij we voor een langere periode het onderhoud van uw tuin op ons nemen. Denk bijvoorbeeld aan het onkruid-vrij houden van uw bestrating, snoeien van de hagen, boomverzorging, maar ook het meedenken met de inrichting van uw tuin. Onder supervisie en begeleiding van meewerkende vakmensen zorgen we vervolgens voor kwaliteit. Klik hier voor een vrijblijvende kennismaking of offerte.

Waarom Land in Zicht uw tuin laten onderhouden?
Onze huidige klanten zijn erg tevreden over de kwaliteit die we leveren, maar vinden het bovenal leuk dat zij van betekenis zijn voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Het mogen onderhouden van uw tuin biedt onze deelnemers de kans om deel te nemen aan de maatschappij: gezien worden en waardevol bijdragen. Laat je verrassen door hun groene vingers, je hart verwarmen door hun prachtige lach en je spiegelen door hun oprechte vragen, die je jezelf misschien nog niet durft te stellen. Onze deelnemers maken het vreugdevolle, energieke kind in je wakker.

groenklus3Zo krijg je naast een mooie tuin gratis iets onbetaalbaars erbij! Deelname is op eigen risico, je hart kan geopend worden!

Nog meer extra’s…
Wie zijn tuin voor het einde van 2016 door ons laat onderhouden krijgt bij DimS, waar wij de tuin onderhouden, na de maaltijd een koffieservies aangekleed met wat lekkers cadeau. naar boven

Investeren in een nieuwe koers

Ook wij laten ons graag spiegelen door onze deelnemers en hun ouders. Een ouder vertelde ons dat hij vindt dat de deelnemers eigenlijk recht hebben op geld wat wordt verdiend met de groenklussen. Onze gedachte is altijd geweest dat deelnemers zich kunnen ontwikkelen middels praktisch begeleid werken. Geld verdienen is nooit aan de orde geweest, als iemand dat kan, dan is het tijd voor de volgende stap. Het verdiende geld werd besteed aan investeringen in nieuwe machines, in werkkleding, in een cursus en vervanging van gereedschap wat stuk is gegaan of kwijt is geraakt.

deelnemers-pauzeDoor alle ontwikkelingen en samenwerkingen op het gebied van groen wordt er echter wel meer geld verdiend. Daarom worden vanaf nu een deel van de inkomsten uit het groen bij Stichting Sterrenwacht apart gezet voor onze deelnemers. Dit geld mogen zij, in overleg, besteden aan activiteiten die hun leefwereld vergroten en/of die bijdragen aan hun levensvreugde. Bijvoorbeeld (creatieve) cursussen, rijlessen of sportieve activiteiten. De Stichting is enthousiast en heeft daarom als doel om extra geld te werven, zodat er nog meer mogelijkheden voor onze deelnemers ontstaan. De komende tijd zullen we deze plannen gezamenlijk verder vormgeven. Ideeën en donaties zijn uiteraard welkom! Klik hier voor meer informatie
naar boven
Zoektocht naar een nieuwe locatie

In het voorjaar zijn we gestart met een uitgebreide zoektocht naar een nieuwe locatie voor Land in Zicht. Ondanks diverse tips heeft dit nog niet tot iets concreets geleid. Wel is Land in Zicht volop in de picture bij de ontwikkeling van het groene recreatiegebied “Over de Laak”. Op dinsdag 17 november worden drie ontwikkelingsscenario’s voor dit gebied aan de gemeenteraad voorgelegd en in alle drie de scenario’s is een mogelijke plek voor Land in Zicht opgenomen. Zelf zijn wij in ieder geval enthousiast over deze mogelijke toekomstplek: een groene plek aan de rand van Vathorst past uitstekend bij de visie van Land in Zicht om een groene leer-werkplek midden in de maatschappij te bieden.

Uitbreiding op huidige locatie
afbeelding van onze Pipowagen en mobiele werkkeuken
Goed nieuws rondom de overbruggingsperiode naar een definitieve plek voor Land in Zicht. Enkele weken geleden kregen we bericht dat we in ieder geval nog tot eind 2016 op onze huidige locatie kunnen blijven. Ook was er de mogelijkheid om een extra ruimte bij te plaatsen in de vorm van een ‘pipowagen’. Dit biedt mogelijkheden om weer extra deelnemers aan te trekken en onze werkzaamheden verder te professionaliseren.

Nieuwe producten in aantocht

afbeelding van soepen en jamsZoals gezegd, de pipowagen biedt nieuwe mogelijkheden en wij hebben gekozen voor verdere professionalisering van onze productverwerkingstak. Onder leiding van Kinke Hendriksma en Machteld Mossink zullen de deelnemers komende periode diverse producten voor jullie gaan ontwikkelen, zoals appelsap en diverse soepen. Afhankelijk van de (seizoens)producten, bijvoorbeeld uit onze eigen moestuin, zal een wisselend assortiment worden aangeboden. In de pipowagen, die momenteel wordt omgetoverd tot werkkeuken, zullen deze producten volgens strenge hygiëne-eisen worden ontwikkeld.

 

afbeelding fles appelsap
De producten zullen op diverse plekken in Amersfoort worden verkocht. Ook zullen we met de pipowagen verschillende evenementen in de omgeving bezoeken, waar jullie ons real life aan het werk kunnen zien en de producten vers zullen worden aangeboden.

 

 

Audit kwaliteitswaarborgsysteem zorgboerderij

In januari 2015 kreeg Land in Zicht een positieve evaluatie kwaliteitswaarborgsysteem zorgboerderij toegekend. In januari 2016 zal de eerste audit voor dit waarborgsysteem plaatsvinden. Inmiddels zijn we druk bezig met de voorbereidingen en hopen wij vanaf volgend jaar ook weer aan alle eisen van dit keurmerk te kunnen voldoen. Niet alleen omdat dit extra mogelijkheden biedt wat betreft het aanbieden van zorg, maar vooral ook omdat wij het van belang vinden dat onze zorg van goede kwaliteit is en dat wij voldoen aan de laatste veiligheidseisen en richtlijnen.

Muziekproject Land in Zicht – Villa Vathorst

Enkele weken geleden zijn enkele deelnemers van Land in Zicht, in samenwerking met Welzin / Villa Vathorst en onder muzikale begeleiding van Miranda Driessen gestart met een muziekproject. Tot februari 2016 wordt laagdrempelig muziek gemaakt met als eindresultaat een prachtige geluidswandeling door Vathorst. Een leuke afwisseling naast het praktische werk, waar deelnemers elkaar en andere betrokkenen op een andere manier kunnen leren kennen en hun gezamenlijke passie voor muziek kunnen delen.

afbeelding Muziekgroep Villa Vathorst

Nominatie voor kerstpakket

Al enige jaren biedt Hogeschool Utrecht haar medewerkers de mogelijkheid om zelf een kerstpakket te kiezen, waaronder de mogelijkheid om het bedrag van dit pakket aan een goed doel te geven. Wij zijn blij dat de medewerkers dit jaar de mogelijkheid hebben om hun kerstpakket aan Land in Zicht te schenken. Wij hopen op een mooie bijdrage waarvan wij weer een mooi project voor onze deelnemers kunnen starten.

Zoek mee naar een nieuwe plek

Doordat we letterlijk uit de keet groeien zijn we opzoek naar onze volgende locatie. We hebben onszelf een deadline gesteld: uiterlijk 1 oktober 2015 hebben we een nieuwe plek, waar we warmer en ruimer dan dit jaar de winter door kunnen. We zoeken een plek in Amersfoort met minimaal 150 m2 binnenruimte en minimaal 150 m2 buitenruimte om de activiteiten van Land in Zicht verder te kunnen ontwikkelen. Weet jij een mogelijk geschikte nieuwe plek, tip ons dan. Wordt dit vervolgens inderdaad onze nieuwe plek? Dan verdien je daarmee een heerlijk versgebakken appeltaart, gemaakt door onze kokkin Cunera. Onze taarten zijn biologisch en suikervrij, maar niet minder zoet en lekker! Ook te bestellen op dinsdag en woensdag voor €12,50! Hier vind je meer informatie over waar we precies naar op zoek zijn.
George en yuri aan het werk bij Land in Zicht

Yuri over Land in Zicht en meer…

Achter de voordeur van Vathorst geeft een intiem kijkje in het leven van zeven mensen uit Vathorst. Allemaal vertellen zij hun eigen, bijzondere levensverhaal. De een heeft een passie voor skaten, de ander een passie voor voedsel. De een heeft gediend in het leger, de ander is decorontwerper voor Live38XXL. Allemaal verschillend, maar toch hebben ze één ding gemeen: Vathorst is hun thuis.

Van “midden in de maatschappij” naar “zorg en educatie in het groen”

Het afgelopen jaar is de slogan van Land in Zicht veranderd van “midden in de maatschappij” naar “zorg en educatie in het groen”. Niet omdat we het minder belangrijk vinden dat mensen midden in de maatschappij actief zijn, wel omdat het meer zegt over wat we nu precies doen, naast creatief werk, koken en houtbewerking.

Wat doen we zoal?

Elke maandag onderhouden Klaas, Bassou, Sander en Rutger onder begeleiding van Rob en in samenwerking met Bij Daphne in de Kas, het BRONpark in Amersfoort Vathorst. George zorgt er bovendien voor dat de prullenbakken worden geleegd en dat het zwerfafval wordt opgeruimd.
Maaien in het BRONpark Vathorst

Dinsdag en donderdag zijn de dagen dat er groenonderhoud bij particulieren, bedrijven en maatschappelijke initiatieven in Amersfoort e.o. worden gedaan. Onder begeleiding van Yuri (dinsdag) en Lance (donderdag) zorgen de “mannen” van Land in Zicht ervoor dat er weer de hele zomer in de tuin genoten kan worden. Onderhoud kan zowel periodiek of eenmalig plaatsvinden. Voor meer informatie, vraag naar een offerte.

Iedere woensdagochtend wordt er gewerkt bij Accent praktijkonderwijs in Amersfoort. In deze dynamische omgeving wordt de tuin onderhouden. Leerlingen van Accent kunnen bij Land in Zicht stage lopen op hun eigen locatie. Accent heeft zodoende een zorgboerderij in huis.

Op vrijdagochtend zijn we te vinden bij Tuinpark Laakzijde. In samenwerking met buurtbewoners worden hier diverse groentes en aardbeien gezaaid, geplant, verzorgd en geoogst. De groentes worden verkocht, maar ook door de kookploeg verwerkt tot lekkere producten.

Binnenkort: verse groentes uit Vathorst!

Vandaag zijn we officieel van start gegaan bij Tuinpark Laakzijde aan de rand van Amersfoort Vathorst. Komend seizoen zullen wij hier groentes gaan verbouwen op een stuk grond van 1000m2. Deelnemers zullen samen met wijkbewoners en begeleiders en vrijwilligers van Land in Zicht groentes gaan zaaien en oogsten. Deze worden verkocht in de wijk en/of door de kookploeg verwerkt tot de lekkerste producten. Vandaag werden de aardperen van vorig jaar geoogst en werden de eerste voorbereidingen op het land getroffen.

Deelnemer Land in Zicht maakt foto’s voor Bewoners033

Vandaag hebben deelnemers van Land in Zicht de komst van ongeveer 40 wethouders uit heel Nederland gefotografeerd. Zij kwamen naar Amersfoort om diverse bewonersinitiatieven te interviewen en daar vervolgens gezamenlijk over na te praten. Belangrijk ingrediënt van het gesprek was: “Hoe kun je als gemeente voorwaarden scheppen, zodat bewonersinitiatieven kunnen groeien en bloeien?” Land in Zicht was één van deze bewonersinitiatieven en voor een rapportage van Bewoners033 maakten onze eigen deelnemers de foto’s. Bijgevoegde foto werd gemaakt door Thomas Jansen.

Lancering elektrische bakfietsen (2)
Afgelopen woensdag heeft wethouder Menno Tichelaar de elektrische bakfietsen officieel aan de deelnemers van Land in Zicht overhandigd. Kijk hier voor een korte impressie van deze ochtend.

Lancering elektrische bakfietsen (1)
Woensdag 14 januari 10.00 uur zal wethouder Menno Tichelaar twee elektrische bakfietsen overhandigen aan de deelnemers van Land in Zicht. Deze bakfietsen zijn gefinancierd door Gemeente Amersfoort. Het verpakkend bedrijfsleven en de Nederlandse overheid hebben voor gemeenten een subsidie ingesteld om zwerfafval aan te kunnen pakken. Vanuit die subsidie worden de bakfietsen aangeschaft.

Deelnemers van Land in Zicht zijn mensen van jong tot oud met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij gebruiken de bakfietsen voor het opruimen van zwerfafval in onder andere De Bron in Vathorst. De deelnemers hebben hiermee een nuttige dagbesteding en dragen zo hun steentje bij aan de maatschappij. Verschillende lokale ondernemers zijn bereid het project te ondersteunen. Dat maakt het mogelijk de bakfietsen te verzekeren en het jaarlijks onderhoud te betalen. De sponsoren worden met naam en logo op de bakfietsen vermeld.

Ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners van Vathorst zijn woensdag 14 januari om 10.00 welkom bij Daphne in de Kas in het BRONpark, om bij deze bijzondere gelegenheid bij te wonen.

Land in Zicht in de krant

Lees hier een erg leuk artikel over de eerste ZaagDagen van 033GROEN met een welkome bijdrage van een paar helden van Land in Zicht. November 2014 stond er een mooi artikel over Land in Zicht in De Stad Amersfoort. Lees nu dit artikel hier. Of klik hier voor het artikel in het AD van 4 maart 2014.

Live demonstratie appelsap maken
Op 8 november is het Groen Dichterbij Festival. Een dag voor iedereen (jong en oud) die als vrijwilliger of professional betrokken is bij een groen buurtproject. Ook Land in Zicht is aanwezig en deelnemers zullen live demonstreren hoe we onze heerlijke appelsap maken. Kom ook proeven!

Van dagbesteding naar vrijwilligerswerk
Vol trots kunnen wij melden dat vandaag één van onze deelnemers voor het eerst vrijwilligerswerk heeft gedaan. Bij een (eenzame) oudere op bezoek in een bejaardentehuis in Vathorst en samen een spelletje Mens Erger Je Niet spelen. Een groot succes en op en top participatie in en zinvol bijdrage aan de maatschappij!